Díky osvětě kávy dnes existuje mnoho různých způsobů přípravy kávy, její servírování a také nejrůznější typy. Dělí se na nejrůznější odrůdy zrn, oblasti pěstování a jiné další možná zbytečnosti. Kdysi jsme měli pouze klasického turka, kde na dně zůstal logr. Dnes se díváme na tuto kávu z patra, jelikož je více než uznávaný typ espresso.
To mnoho lidí ani nemusí znát, a proto si také často objednávají tzv. piccolo. To však vůbec neexistuje a je to pouze český výraz pro malé pivo. Kávovým gurmán se při vyřknutí tohoto slova můžou hrůzou zježit chlupy.
Vhodnou střední cestou pro znalce i neznalce může být kapslový kávovar. Ten není příliš cenově náročná, tudíž je dostupný také jedincům nebo firmám, které nemají na pákový kávovar za desetitisíce nebo statisíce korun. Takže nás finančně nezruinuje a je schopen připravit kvalitní kávu.
Samozřejmě i v rámci tohoto způsobu přípravy kávy je třeba pojem kvalitní kávu brát s rezervou. Tento kávovar nikdy nemůže nahradit chuť kávy z kavárny nebo z mocca konvičky. Ta je pro některé z nás bohužel nenahraditelná.
Pokud však nejsme přeborníci v kávě a rádi si chceme dát rychle a bez složité přípravy kávy je pro nás kapslový kávovar tou správnou volbou. Nepřipraví nám sice tu nejlepší kávu, jelikož dávkování ani doba přípravy nemůže být nikdy ideální, ale připraví nám přijatelnou kávu, za přijatelnou cenu bez nutnosti složitých příprav.
Na trhu najdeme spoustu firem, které tyto produkty nabízejí. Ceny se pak pohybují v řádech
tisíců až desetitisíců korun. Tudíž je dosažitelný jak pro firmy, tak i pro rodiny.
Jestli si však chceme dát opravdu dobrou kávu je vhodné si najít dostatek času a investovat do dobré kávy z kavárny. Také není úplně na škodu se v této oblasti dovzdělat, jelikož všichni chodíme občas na kávu ať už s přáteli nebo pracovně. Jelikož káva hýbe světem setkáme se s ní téměř na každém rohu.