V dnešní době jsou dobré pražírny téměř v každém okresním městě. Neměl by tak být problém opravdu dobrou kávu koupit. Jenže to je častý omyl, protože většina lidí stále chodí pro kávu do supermarketu, a pak se diví, že jim zrovna nechutná. Nejlepší je si koupit čerstvě pražená zrna. Té krásné vůni se nic nevyrovná. A co teprve ta chuť. Existuje několik druhů kávy, každá se vyznačuje něčím jiným, a teprve pražení jí dodává výslednou chuť. Když si dáte čerstvě umletou kávu a pak kávu ze supermarketu, která je namletá bůh ví jak dlouho, určitě poznáte rozdíl, i když nejste znalec.
Na dobrou kávu si většinou zajdeme do kavárny, protože kavárny nabízí zpravidla lepší kávu než jakou si koupíme my. Kdybychom ale měli na každou kávu chodit do kavárny, nejspíš bychom se nedoplatili, a proto je lepší mít kávu doma, kde si ji můžete připravit podle sebe. V podstatě jakoukoliv kávu si můžete udělat doma. Máte rádi turka? Espresso? Nebo dáváte přednost třeba cappuccinu? Všechny tyto kávy si připravíte za pomoci pákového kávovaru, který stojí pár korun. Jakmile projde vařící voda přes páku, vykape vám do hrnku silná káva, kterou můžete použít k další přípravě. Plně automatický kávovar vám kávu čerstvě namele, a napění vám i mléko.
Jaká je nejlepší?
Každý má svou oblíbenou kávu, ale říká se, že nejlepší káva na světě je cibetková káva. Tomu odpovídá i její cena. Cibetka je malý roztomilý savec, který pojídá kávové boby. Protože je ale nestráví, vyloučí je ven, a z toho se ručně vybírají nestrávené boby, které putují do čistírny, kde se důkladně propláchnou. Až po umytí a vysušení putují do pražírny. Na chuť této kávy má prý vliv to jak prošla trávicích traktem, ale málokdo má nakonec odvahu tuto kávu vyzkoušet. Jednoduše se lidem moc nelíbí kde se ta káva před pražením nacházela. Budete odvážní vy?