Víte o tom, že si mandle vysloužily přezdívky královny ořechů? Značný vliv na tuto přezdívku měl nejspíš i fakt, že se dle korejských vědců jedná o jenu z nejzdravějších potravin na celém světě. Najdete je také na seznamu superpotravin, o kterých se v posledních letech také hodně mluví. Potkat se s nimi nemusíte ale jen v podobě ořechů, ale také třeba jako mléko, máslo nebo klidně i sýr.
Tyto oblíbené plody produkují mandloně, kterým se daří v subtropickém a teplém podnebí. Málo známým faktem také je, že je tento strom vzdáleným příbuzným broskvoně. Velice často se setkáváme také s tím, že co roste přírodním způsobem je mnohem zdravější než to, co lidé pěstují. U mandlí je tomu ale přesně naopak, protože divoké mandle obsahují látku zvanou amygdalin, která je prudce jedovatá. Od konzumace těchto plodů nás ale naštěstí chrání jejich hořká chuť, kvůli které je ani zkonzumovat nejste schopní. Mandle jsou také považovány za nejstarší oříšky vůbec, protože se o nich dočteme již v Bibli konkrétně tedy ve Starém zákoně.
Mandle jsou významné hlavně pro obsah tuků, které tvoří zhruba 50 %, ale také hořčíku, aminokyselin, vápníku, bílkovin, selenu, draslíku, zinku a dalších minerálů. Místo zde najdou ale také vitamíny. Hlavně tedy ty ze skupiny B a E. Zařadit do svých jídelníčku by je měli hlavně diabetici, protože obsahují malé množství cukru a při tom pomáhají snižovat jeho hladinu v krvi. Další velikou výhodou je snížení vysokého krevního tlaku, špatného cholesterolu neboli LDL cholesterolu, a navíc působí jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby a cukrovky. Sáhnout po nich mohou ale také dietáři, kterým pomůže shodit nějaké ty kila a zároveň také zaženou pocit hladu. Na škodu nejsou ani při stresu, protože skvěle uklidní vaše pocuchané nervy. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Vrásky vám nebudou vznikat, protože se nebudete stresovat a o ty, které už jsou na světě se postarají také, jelikož zlepšují kvalitu naší pokožky, díky čemuž omládnete klidně i o několik let.
Abyste dosáhli těch nejlepších výsledů je vhodné volit mandle neloupané, nepražené a nesolené. Často se také doporučuje mandle přes noc namočit do obyčejné vody a ráno si je přidat do snídaně.