Znáte jedlé kaštany a chutnají Vám?

Pro mnoho lidí to není úplně běžná potravina a neznají ji, ale spousta z nich má jedlé kaštany ve velké oblibě. Nejenom, že se jejich děti těší na podzim, aby je sesbíraly a s pomocí špejlí si z nich vytvořili roztomilá zvířátka, ale mají rádi také jejich typickou vůni a chuť.
pečené kaštany
 
Každopádně je zapotřebí si ujasnit, jaké kaštany jsou ty správné ke konzumaci. Ty na tvorbu zvířátek se nejí a pochází ze stromu jírovce koňského. Na rozdíl od nich, jedlé kaštany pochází z kaštanovníku setého, zvaného lidově kaštan jedlý. Strom dorůstá výšky až 25 metrů a kaštany se konzumují např. po uvaření, ale větší oblibě si získala jejich pečená forma, rozšířená např. na vánočních trzích.
 kaštany na ohni
Co se týká jejich obsahu a úpravy:
–          obsahují spoustu škrobu, cukru a bílkovin, vitamíny C, E, K a B
–          mají hodně minerálních látek – železo, hořčík, draslík, fosfor, zinek a vápník
–          vynikají množstvím karotenu a kyseliny pantotenové
–          neobsahují cholesterol ani gluten a jsou velice výživné díky množství škrobu a bílkovin, jsou sytější než třeba brambory
–          na špičce se naříznou nejlépe do kříže a pečou se na horké plotně
–          vhodným postupem před pečením je namočení kaštanů den předem do vody, aby se následně při pečení nevysušovaly
–          pokud se rozhodnete péct kaštany v troubě, nezapomeňte je naříznout, jinak Vám explodují
–          upečené kaštany se mohou rozemlít na mouku, která se používá jako základ pečených zákusků
–          na jihu Evropy je lidé jedí s masem, zeleninou, sýrem, dávají je do nádivek nebo jen tak s máslem
–          šéfkuchaři dělají třeba kaštanový pudink, glazované kaštany, tzv. kandované, máčí je do čokolády, anebo připravují kaštanové pyré např. se šlehačkou
–          vyrábí se z nich brandy a víno
 
Mezi jejich vlastnosti a účinky na zdraví patří:
–          protizánětlivé, stahující, detoxikační a antioxidační účinky (obsahují tanin)
–          působí proti úzkosti a psychickým poruchám
–          zbavují játra jedovatých zplodin
–          mají schopnost podporovat imunitní systém
–          čaj z listů se používá k utlumení kašle
–          působí dobře na trávení
–          mohou pomoci s hubnutím, jsou nízkokalorické
–          jsou velice účinné při revmatismu, vysokém tlaku a srdečně cévních chorobách
–          mají pozitivní vliv na kvalitu nehtů, vlasů, kůže
–          pomáhají při migrénách, bolestech hlavy a únavě
 
Jedlé kaštany kaštanovníku setého si můžete sami nasbírat, zakoupit v obchodech nebo na farmářských trzích, ale je třeba být opatrní při výběru. Kvalitní, zralý a dobrý jedlý kaštan je tmavě hnědý a lesklý. Dobrou chuť.